Sindicatul Liber din Învăţământ Sebeş, pe scurt S.L.I. Sebeş a fost înfiinţat imediat după Revoluţia din decembrie 1989, obţinând personalitate juridică în iunie 1990.
Deşi sediul este în oraşul Sebeş, judeţul Alba, sindicatul cuprinde unităţi şcolare din întreg județul. S.L.I. Sebeş are în componenţă 75 unităţi şcolare cu personalitate juridică şi unităţi subordonate acestora din localităţile Alba-Iulia, Abrud, Sebeş, Vinţu de Jos, Petreşti, Lancrăm, Rahău, Cut, Sasciori, Răchita, Sugag, Gârbova , Câlnic, Dostat, Spring, Pianu de Sus, Pianu de Jos, Daia Română, Loman, Căpâlna, Boz, Vingard, Blandiana, Aiud,Noşlac,Fărău,Draşov,Cugir, Mihalţ, Cricău, Ocna Mureş, Sântimbru etc.
Din iulie 2012, S.L.I. Sebeş este condus de un Consiliu zonal alcătuit din liderii unităţilor cu personalitate juridică, din care 4 vicepreşedinţi şi un preşedinte.
Preşedintele actual al S.L.I. Sebeş, profesor informatician Cârcoană Bogdan Petru, este şi lider sindical al Liceului cu Program Sportiv Sebeş din 2005. În 2011 devine vicepresedinte al S.L.I. Sebeş, perioadă în care s-a remarcat prin activitatea sindicală, din care amintim procesul câştigat vizând tichetele cadou, participarea la toate acţiunile organizate de sindicat, obţinerea în instanţă a reprezentativităţii sindicatului, acţiuni la nivelul I.S.J. Alba privind sporul de stabilitate şi decontarea navetei, concretizate prin adrese ale I.S.J. Alba către unităţile din judeţ.
Noua conducere a S.L.I. Sebeş a iniţiat o serie de acţiuni pentru şi în folosul membrilor de sindicat: procese câştigate la Tribunalul Alba pe Legea 221/2008 şi Legea 315/2006 (100€), procese referitoare la dobânda legală aferentă sumelor rezultate din sentinţele anterioare, actiuni pentru plata sporului de suprasolicitare neuropsihică, pentru sporul de zonă izolată, pentru calculul corect al dirigentiei, gradatiei de merit, sporului pentru control financiar preventiv, a sporului de stabilitate,a sporului pentru predarea simultană, pentru utilizarea corectă a transelor de vechime conform H.G. nr. 37/2017, pentru acordarea indemnizaţiei de instalare ş.a.. S-a iniţiat de asemenea acţiune în instanţă pentru recuperarea sumelor aferente sporurilor de ecran, de penibilitate şi de bibliotecă, ajutoare acordate pentru căsătoria membrului şi a copiilor acestuia, botez, pensionare, înmormântare, ajutor medical.
De asemenea, membri nostri de sindicat au diverse beneficii si reduceri de preţ prin parteneriatele incheiate la nivel judetean si national, cu următoarele companii: Mol, Lukoil, Orange, Synevo, Catena, A.C.R., Clinica Sante, Clinica de Oftalmologie a doctorului Holhoş, hoteluri de pe litoral , hoteluri din Băile Felix. Organizaţia noastră doreşte să ofere membrilor săi cât mai multe avantaje, prin urmare căutam în fiecare an noi posibile parteneriate.
În toamna anului 2016, liderii sindicatelor din Sebeş, Abrud, Câmpeni (ulterior şi din Ocna Mureş) au infiintat Uniunea Sindicală Teritorială a F.S.E. “Spiru-Haret”, uniune care are in anul scolar 2022-2023 peste 1500 membri.
La Conferinţa Natională a F.S.E. “Spiru-Haret” din iunie 2022, preşedintele Uniunii, profesorul Cârcoană Bogdan Petru a fost ales vicepreşedinte al Federaţiei.
Din martie 2013, S.L.I. Sebeş s-a afiliat la F.S.E. “Spiru-Haret”, reprezentată de preşedintele Marius Nistor, deoarece liderii acestei organizaţii au înţeles ceea ce militanţii sindicali au cerut mereu: UNIFICAREA MIŞCĂRII SINDICALE.